OTTELUENNAKKO: FC Kiffen – Honka Akatemia

Seisomakatsomon viikon teemaottelu on sunnuntaina Töölön Pallokentällä pelattava FC Kiffenin ja Honka Akatemian välinen kamppailu. Molemmat joukkueet jahtaavat Kakkosen A-lohkossa kärkipaikoilla majailevia JäPS:aa ja PK-35:ttä kahden pisteen takamatkalta, joten pisteet ovat kamppailussa arvossaan myös lohkon kärkikahinan kannalta. Ottelu on samalla uusinta vajaan kahden viikon takaa, jolloin pelattiin espoolaisten kotitekonurmella. Silloin voiton vei Honka Akatemia lukemin 1-0. Tällä kertaa kotietu on Kiffenillä ja alustana on luonnonnurmi.

Katso Kiffen-laituri Pyry Korhosen ennakkoajatukset sunnuntain kamppailusta:

Honka Akatemia

Vierasjoukkue Honka Akatemia tulee otteluun varmasti hyvin tuulta purjeissaan, sillä espoolaisten kolmesta viimeisestä ottelusta kaksi on tuonut voiton. Viimeisimpänä Honka Akatemia palasi pitkältä vierasmatkalta Lappeenrannasta tuliaisinaan tasapeli PEPO:n kotikentältä lukemin 0-0.

Oikeastaan Honka Akatemian kauteen mahtuu toistaiseksi vain yksi selkeä epäonnistuminen. Se tuli heinäkuun alussa Järvenpäässä JäPS:n kotikentällä, mistä espoolaiset palasivat peräti neljän maalin tappio ja nolla tehtyjen maalien sarakkeessa mukanaan. Nuo neljä osumaa vastaavat toisaalta yli puolia Honka Akatemian omaan maaliin tällä kaudella menneistä maaleista. Espoolaiset ovat pitäneet oman päänsä puhtaana peräti neljässä kauden kuudesta pelistä.

Espoolaisryhmä on nimensä mukaan liigaa pelaavan Hongan akatemiajoukkue, ja tämä näkyy myös pelitavassa. Emä-Hongan tapaan Akatemiassakin uskotaan pallonhallintaan ja joukkue pyrkii hyökkäyksissään etenemään linja kerrallaan. Pitkiä palloja ei juuri viljellä ja joukkueella on myös taitoa pelata pallollista peliä.

Toisaalta vastustaja, joka pääsee iskemään espoolaisten pelinrakenteluun voi sotkea sen pasmat pahasti. Näin kävi Kiffenin ja Honka Akatemian edellisen kamppailun toisella jaksolla, kun Kiffen prässäsi lukuisia kertoja pallon hyökkäyspäässä pois Hongan pelaajilta ja loi tukun hyviä paikkoja, joista tasoitusta ei kuitenkaan syntynyt.

Honka Akatemian tehot ovat jakautuneet tasaisesti ja joukkueen kahdeksalla maalilla onkin kaikilla eri tekijät. Avainhahmoina voidaan pitää ainakin keskikentän pohjalla esiintyvää Matias Viitasta, jolla on myös maalintekovoimaa erikoistilanteissa, sekä puolustuksen Ville Koskea, joka on maajoukkuedustustensa lisäksi kerryttänyt säännöllisiä Kakkosen tason peliminuutteja jo viime kesästä alkaen.

Varsinaisesta liiga-Hongasta ei joukkue yleensä saa vahvistuksia, mutta ainakin Arlind Sejdiu ja Elmo Heinonen ovat käyneet myös kääntymässä Akatemian otteluissa tällä kaudella. Kumpi tahansa olisi luonnollisesti kova vahvistus Kakkosen tasolla. Toisaalta liikennettä on enemmän Akatemian ja Hongan B-juniorijoukkueen välillä, ja vaihtuvuus on tutusti ongelma yhteispelin kannalta.

Kiffen

Kiffenin kannalta ottelussa antaa uskoa edellisen, Espoossa pelatun, ottelun toinen jakso, jota Kiffen hallitsi lähes suvereenisti. Mustien hurmurien voisikin arvella pyrkivän sunnuntain ottelussakin iskemään ylhäältä kiinni Honka Akatemian ajoittain hitaaseen rakenteluun. Tässä piilee toisaalta myös se vaara, että taitavat espoolaiset onnistuvat purkamaan prässin ja pääsevät iskemään hajallaan olevaa Kiffenin muotoa vastaan.

Kiffenin kausi alkoi kahdella tunnustelevalla tasapelillä EPS:aa ja PKKU:ta vastaan, mutta sen jälkeen joukkue otti kolme perättäistä voittoa. On kuitenkin hyvä huomata, että näistä kahdessa pelissä vastassa olivat sarjan perää pitävät Viikingit ja Kultsu. Ennen Kultsu-peliä Kiffen haki kuitenkin ison vierasvoiton Mikkelistä Pallo-Kissojen kotipesästä, eli pelkkiä häntäpään joukkueita ei voitettujen listalla ole.

Kiffenin pelillinen identiteetti oli vuosia suoraviivainen taistelupallo, ja vaikka joukkue onkin siirtänyt painopistettä enemmän pallolliseen peliin, on sen pelikirjassa edelleen vahva suunnanmuutospeli. Joukkue nostaa hyökkäyksiä vahvasti laitojen kautta ja keskellä hyökkääjä Samuli Heiska on usein päättämässä hyökkäyksiä. Keskustassa on kuitenkin mm. Riku Heinosen muodossa kykyä pallolliseen peliin. Heinosella onkin tärkeä rooli Kiffenin pelin rytmittämisessä.

Kiffenin puolustus on ollut rautaa, ja joukkue on päästänyt kuudessa pelissään vain kolme maalia eikä yhdessäkään pelissä enempää kuin yhden. Antti Korhosen ja Ilmari Lappalaisen topparipari ja laitapuolustajat Jonas Sapienza ja Verneri Meriläinen ovat muodostaneet tiiviin kokonaisuuden, jota on vaikea murtaa. Puolustusta luonnollisesti auttaa se, että joukkue pystyy myös hallitsemaan palloa enemmän.

Missä peli ratkeaa?

Joukkueiden kohdatessa Espoossa Honka Akatemia hallitsi palloa lähes 60% peliajasta ja oli sitä paremmin ottelun ohjaimissa, mitä enemmän Kiffen antoi sen rakennella peliään rauhassa. Kiffen taas pystyi toisella jaksolla tuhoamaan Hongan rakentelun ja luomaan paikkoja prässäämällä ylhäältä. Kumpikin ottaa varmasti edellisestä pelistä opikseen. Kiffen tulee pyrkimään aggressiivisemmin kiinni Honka Akatemian rakenteluun ja Honka Akatemia etsii keinoja purkaa Kiffenin prässin. Ottelun ratkaisu on siinä, kumpi onnistuu tässä paremmin.

Kumpikin joukkue on pelannut tiiviisti puolustuspäässä. Kiffenin maalit ovat tulleet tasaisemmin kun taas Honka Akatemian maaleista iso osa osa tuli isomaalisessa voitossa PKKU:ta vastaan ja vastineeksi joukkue on kolmesti jäänyt maaleitta. Hyvän ja huonon päivän ero espoolaisilla on suurempi vaikka huipputaso saattaakin olla korkeampi.

Edessä on siis tasainen koitos, mutta Seisomakatsomo ennustaa Kiffenin rutiinin, kotiedun ja tasaisuuden riittävän voittoon sunnuntaina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *