Korona-ajan futiskevät koittaa Kauniaisissa

Pääkuvan kuvista Sebastian Veijolan on kuvannut Joope Erkkilä. Lindemanin kuvan kuvaaja valitettavasti tuntematon.

GrIFK:n Sebastian Veijola ja Kimi Lindeman haluavat palauttaa Granin Kakkosen kärkikahinoihin. Kevään valmistautuminen on ollut normaalimpaa kuin vuosi sitten, mutta tavalliseen arkeen ei alasarjafutis ole vielä missään nimessä solahtanut. Sen osoitti tämänkin jutun tekoaika, kun kaksi ohjelmassa ollutta harjoituspeliä peruttiin viikon aikana karanteenien takia.

Korona-aikana alasarjafutismediakin joutuu ottamaan nykyaikaiset keinot käyttöön. Maaliskuun loppu on Suomessa hallituksen määräämää sulkuaikaa, ja Kakkosen GrIFK:n Sebastian Veijola ja Kimi Lindeman kertovat kuulumisiaan videopalaverissa sen sijaan, että haastattelua puuhattaisiin tavalliseen tapaan kentän laidalla.

Molemmat Kauniaisten ylpeyden pelimiehet osoittautuvat kuitenkin sujuvasanaisiksi juttumiehiksi myös etäyhteyden kautta, joten eiköhän kuulla, miltä alasarjafutaajan koronakevät on tuntunut.

– Ihan hyvä meininki meillä on. Joskus karanteenit vaikuttavat treeneihin, jos on vaikka maalivahdeista pulaa ja epävarmuuteen on saanut tottua. Esimerkiksi tälle sunnuntaille suunniteltu peli peruttiin nopealla varoitusajalla, kertoo Veijola.

– Joo, meillä on käynyt ihan hyvä munkki rajoitusten suhteen, kun ollaan saatu treenata melkeinpä koko ajan, Lindeman vahvistaa

Kauniaisissakin ympärillä vellova pandemia toki näkyy treenitapahtumassa.

– Hallille tullessa ollaan tietty maski päällä ja odotellaan hallimestarin lupaa siirtyä sisään. Pukukoppielämä on aika lailla otettu pois, ja sitä kyllä kaipaa, kertoo Lindeman

– Esimerkiksi ei päästä pukukoppeihin tai edes halliin sisään ennen omaa treenivuoroa vaan odotellaan sivussa kunnes hallimestari antaa luvan siirtyä sisään. Ei voi kokoontua pukukopeissa eikä jättää kamoja kuivauskaappiin, Veijola täydentää.

Pandemia rokottaa raskaalla kädellä tietenkin myös joukkueen sosiaalista elämää.

– Ei pystytä pitämään saunailtoja ja muuta kentän ulkopuolista elämää. Ne ottaa kolauksia ja ne on olleet meille yksi iso, kantava voima.

– Siinä on meillä selitys valmiina, että jos peli ei kulje niin syy on siinä ettei olla saatu pidettyä saunailtoja, Veijola vitsailee.

Kevään aikana katsojien puute katsomossa ei vielä ole näkynyt, mutta kauden alkaessa tilanne voi olla jo toinen.

– Ei sitä tässä talven harjoituspeleissä paljon huomaa, koska ei niissä katsojia ole juuri ollut ennenkään, kertoo Veijola.

– Grani ei nyt ole ehkä kerännyt hirveitä katsojamääriä, mutta meillä on kuitenkin äänekkäät fanit, Forza Grani, ja kyllä se varmasti vaikuttaa fiilikseen jos he eivät kesällä pääse katsomoon kannustamaan.

GrIFK:n kausi 2021 – uusi valmentaja, tutut kuviot

GrIFK on kesän aikana vaihtanut myös valmentajaa. Kauden 2020 joukkuetta luotsannut Jari Europaeus siirtyi sivuun ja valmennusvastuun otti aiemmin mm. MPS:n ja Legirus Interin riveissä valmentanut Jyri Nieminen. MPS:sta Niemiselle on tuttu ainakin toinen valmentaja Mark Soutar, joten yhteisten kuvioiden voisi kuvitella löytyvän helposti.

– Viime keväänä meillä oli myös uusi valmentaja, ja treenitauko oli silloin senkin takia tosi hankala. Tämä valmennuskaksikko on tavallaan uusvanha, eli Mark on ollut pitkään mukana ja valmistautumiseen on ollut enemmän mahdollisuuksia, Veijola kertoo.

– Mä näen, että tämä valmentajakaksikko tietää hyvin meidän vahvuudet ja osaa hyödyntää ne, Lindeman täydentää.

GrIFK on totuttu näkemään Kakkosen kärkipäässä ja ajoittain myös Ykkösessä, mutta edellisen, kaudella 2017 tapahtuneen, Ykkösen visiitin jälkeen joukkue on pelannut Kakkosen keskikastissa ja ajoittain jopa lähellä putomisviivaa. Grani-kaksikko linjaa, että joukkue hakee tiukasti takaisin asemaansa yhtenä Kakkosen voimatekijöistä.

– Kyllä me halutaan näyttää, että me kuulutaan sinne Kakkosen kärkipään taisteluun ja pari edellistä kautta on ollut nimenomaan poikkeuksellisen huonoja, linjaa Veijola.

– Samaa mieltä. Nyt ei ole mitään selitystä, miksi ei voitaisi olla siellä kärkikamppailussa. Totta kai peli kerrallaan lähdetään pelaamaan, mutta kyllä meillä on sellainen sekoitus kaikkia aineksia, joita hyvä joukkue tarvitsee, että voidaan lähteä realistisesti tavoittelemaan jokaisen pelin voittoa.

Alkavalla kaudella Kakkosen B-lohkoa pelaavan Granin pelaajat nostavat lohkostaan Ilveksen kakkosjoukkueen kauden yhdeksi ennakkoon vahvaksi ryhmäksi. Myös paikallispelit espoolaisia Honka Akatemiaa ja EPS:aa vastaan ovat odotettuja kohtaamisia.

GrIFK on tutusti pelaajarungoltaan melko pysyvä, mutta mm. kokeneen Omar Kharyn siirron voisi ajatella vahvistavan Granin rivejä. GrIFK-pelaajat näkevät joukkueen vahvistuneen sekä siirtojen että omien junioreiden kasvun myötä.

– Kyllä mä näen, että me ollaan vahvistuttu. Mikä on ollut erityisen hienoa nähdä, on se että omista junnuista on nyt tullut useampi sellainen pelaaja, että osan voi vaikka suoraan avaukseen lämätä, Lindeman toteaa.

– Samaa mieltä, meillä on koko ajan sellainen viitisen kaveria treeneissä, jotka voivat parhaimmillaan haastaa vaikka avauksen paikoista. Se parantaa myös treenejä, kun rinkiä riittää. Nimiä ei pidä liikaa hehkuttaa, ettei muut seurat tule apajille, mutta esimerkiksi harjoituspeleissä maaleja tehnyttä Vertti Tiilikaista kannattaa seurata! Veijola kertoo.

Grani – pysyvyyttä ja yhteisöllisyyttä

GrIFK on totuttu näkemään seurana, jonka pelaajisto on pitkäaikaista ja pysyvää. Tasainen eteneminen tuottaa tuloksia ja kertoo pelaajien tyytyväisyydestä Kauniaisissa. Sen vahvistavat myös Veijola ja Granin pitkäaikaisin pelaaja, kolmattatoista kauttaan vihreässä paidassa aloitteleva Lindeman.

– Kyllä se totta on. Ei se varmaan liksa ole joka täällä pitää, vaan muut asiat. Täällä hommat toimivat ja porukka tukee toisiaan. Meillä on tiivis yhteisö, joka pysyy kasassa vuodesta toiseen.

– Mä oon nyt Granissa kolmatta kautta ja alan vasta nyt lähestyä sellaista keskimääräistä Grani-pelaajaa, eli kyllä se tosiaan totta on että tällä viihdytään.

Kentälle pelaajan mieli

Kummallekin pelaajalle tulevan kauden tavoite on selvä. Ehjä kausi ja peliaikaa:

– Totta kai sitä haluaa pelata paljon ja ansaita sen. Meillä on tiukka kilpailu pelipaikoista ja että saisi sen paikan kentällä, pitää koko ajan olla hyvä ja tasainen.

– Sama juttu meillä maalilla, meillä on Vuorisen Tonin kanssa ollut jo muutama vuosi pikku skabailua siitä, kumpi pelaa. Parempi pelaa, eikä siitä mökötetä, jos parempi on se toinen kaveri.

Kevät on odotuksen ja toiveiden aikaa, ja jokainen on kevään koittaessa toiveissaan syksyn sarjataistelussa kärkipaikoilla ja itse isossa roolissa. Siksihän sitä jaksaa.

Kauniaisissakin siis kevät sarastaa ja kaupungin seuraylpeyden vihreä alkaa hiljalleen paistaa myös nurmissa. Vaikka jutun tekemisen aikana Kakkosen kauden alun siirtämisestä ilmoitettiinkin ja joukkue-elämästä on useampi pala otettu pois, on olennainen jäljellä: se futis, ja kohta sitä taas pelataan pisteistä ja sarjasijoituksista. Syksyllä nähdään, oliko toiveille katetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *